Omgeving

De locatie van het Charme Hotel Landhuis 't Wilgenerf is het startpunt van je verkenning op 5 minutes stappen van het Canada Farm Cemetery en ongeveer 10 minuten rijden van het Centrum van Ieper. De prachtige stad met zijn Lakenhallen, Belfort, In Flanders Fields Museum, Sint-Maartenskathedraal, Menenpoort, Last Post ceremonie, Rijselpoort en Ramparts Cemetery...

Canada Farm Cemetery
Canada Farm Cemetery

Op 5 minuten stappen van het Hotel.

Canada Farm Cemetery is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. De graafplaats werd ontworpen door Reginald Blomfield met medewerking van Arthur Hutton. Het terrein heeft de vorm van een spie met afgeronde hoeken en een oppervlakte van ongeveer 3.400 m2 en is omgeven door een bakstenen muur. Het Cross of Sacrifice staat aan de straatzijde naast de toegang en de Stonen of Remembrance staat op een verhoogd terras tegen de achterste muur.

De begraafplaats werd gestart bij het begin van de Tweede Slag om Mesen, de zogenaamde Mijnenslag in juni 1917 en zou gebruikt worden tot het einde van de Derde Slag om Ieper in oktober 1917.

Website
Lakenhalle, Belfort
Lakenhalle, Belfort

Centrum Ieper, op 10 min rijden met de wagen

Als voorbeeld, maar zeker ook als blijk van haar macht en rijkdom, bouwt de stad in de 13de eeuw haar openbare gebouwen in steen. De Ieperse lakenhallen en het belfort zijn in de 13de eeuw één van de meest indrukwekkende burgerlijke gebouwen van Europa. Het Ieperse belfort vormt de toren van 70 meter hoog van de lakenhallen. De onderbouw van het Ieperse belfort, de Donkerpoort, trotseerde de eeuwen en de Eerste Wereldoorlog. Het is de doorgang onder het Belfort. De robuuste gewelven dateren van rond 1200 en behoren tot de uiterst zeldzame relicten van het middeleeuwse Ieper die de oorlogsvernietiging overleefde. De Donkerpoort is bovendien een authentieke getuige van de Ieperse vroeg-gotische bouwkunst. Boven de Dokkerpoort, onder het wapenschild, prijkt het beeld van O-L- Vrouw van Thuyne, patrones van de stad.

Lakenhalle – Grote Markt 34,8900 Ieper.

Website
In Flanders Fields Museum
In Flanders Fields Museum

Het museum confronteert de bezoeker met de gevolgen van den Grooten Oorlog. Het confronteert oud en jong met leven en dood in de Ieperse frontstreek.

Website
Sint-Maartenkathedraal
Sint-Maartenkathedraal

De kathedraal is een oude bisschopskerk in gotische stijl heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog. De kathedraal kan vrij bezocht worden, niet tijdens de erediensten.

Website
Menenpoort
Menenpoort

Dit gedenkteken, in de vorm van een Romeinse triomfboog, draagt de namen van 54.896 vermiste soldaten van het toenmalige Britse Imperium. Hier worden de namen vermeld van het begin van de oorlog tot 15 augustus 1917. De vermisten vanaf 16 augustus 1917 tot einde van de oorlog, staan vermeld op panelen van het Tyne Cot Cemetery in Passendale. Er zijn er 34.984. Op 8 juli 1803 bezocht Napoleon de stad. Vanaf dan werd ze prompt de Napoleonpoort genoemd. Vanaf 1815 kreeg ze haar huidige naam : de Menenpoort. In 1862 werd ze gesloopt en was deze toegang niet meer dan een 13 meter breed gat in de vesten. Langs deze poort marcheerden de Britse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog naar het front om er de Ypres Salient te verdedigen.

Website
Last Post
Last Post

Sinds 1928 wordt ieder avond om 20 uur stipt de “Last Post” geblazen onder de machtige gewelven van de Menenpoort. Na de Eerste Wereldoorlog werd door dankbare burgers de Last Post Association opgericht. Van 1 januari tot 31 december en in alle weersomstandigheden wordt door klaroeners van de Last Post Association, vrijwillige Ieperse brandweerlui, huilde gebracht aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.

Website
Rijselpoort
Rijselpoort

De Rijselpoort maakt deel uit van de vesting gordel rond Ieper. Ze is de oudste en enige nog bewaarde stadspoort uit de 14de eeuw en verbindt twee delen van de Ieperse vestingen.

Website
Ramparts Cemetery
Ramparts Cemetery

Deze oorspronkelijk Franse militaire begraafplaats werd van februari 1915 tot april 1918 door de Britten gebruikt. Er bleven 198 graven over met 163 Britten, 10 Canadezen, 11 Australiërs en 14 Nieuw-Zeelanders, waarvan 10 Maori. In 1999 werden nog vier lichamen bijgezet.

Website

 

Een landelijke oase van groen en rust. Familiale hartelijke ontvangst in een prachtig decor.
U bent op zoek naar een hotel in het hartje van Ieper!
Geen enkel probleem, neem eens een kijkje op de website van ons hotel 'Alliance Hotel Ieper Centrum'.
Zeker een bezoekje waard!
Alliance Hotel Ieper Centrum